History - Eredet - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - Fundoklia-völgyi Kaszanics 2x Aranykoszorús Kínai Meztelen Kutya Kennel

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

History - Eredet

CCD fajtáról
Kínai meztelen kutya

Minden információ ezen az oldalon www.kaszanicskennel.hu-n
(cikkek, képek, videók stb..)
Fundoklia-völgyi Kaszanics Kennel szellemi tulajdona.
Másolni , terjeszteni szigorúan tilos !

változat


Standard magyarázat illusztrációval , illetve amit a kínairól tudni érdemes...
 
 
 

A fajta standard nem túl részletes, és bizonyos szempontból, azt gondolom, hogy ez egy komoly hiba. Ezért bővítettük a standardot magyarázattal végül, mert nagyon fontosnak találjuk, hogy kapjunk egy tisztességes és pontos leírást. Ez segít eligazodni a kezdő kutyásoknak, a fajta szerelmeseinek és végül, de nem utolsó sorban a tenyésztőknek.


A fajta története:

A háziasított kutya talán legbizarrabb megjelenési formáját a szőrtelen ősfajták testesítik meg.

Az FCI ebből három fajtát ismer el.
A Kínait, Peruit és a Mexikóit.

A kutya (s más háziállatok) szőrtelensége a szőrzet, s vele összefüggésben, a fogazat kialakulásában közreműködő gének meghibásodása révén kialakuló mutáció eredménye. Az ember e fajták kitenyésztése során nem tett mást, mint kihasználta a megszületett mutációkban rejlő lehetőséget.

Noha nehéz hajszálpontosan megállapítani eredetüket, a meztelen fajta eredetileg az afrikai
CANIS AFRICANUS leszármazottja. A kereskedők és tengerészek kereskedtek ezekkel a kutyákkal és így jutottak el az ősi tengerparti kikötőkbe szerte a világban. A felfedezők már az 1500-as években megtalálták ezeket a kutyákat Közép- és Dél-Amerikában szintúgy, mint az afrikai és ázsiai városokban. Amerikában 1885-től 1926-ig voltak láthatók kiállításokon, de ezután körülbelül 50 évig alig. Azt mondják, a kínai Han Dinasztia családjainak tulajdonában álltak. A Kínai Meztelenek ebben az időben fejlődtek ki, mint a kincstárak őrzői, és nagyobb, erősebb méretben, mint vadászkutyák. A kínaiak, akik úgy tűnik, hogy a kisebb kutyákat kedvelték, szelektíven tenyésztették tovább az afrikai kutyákat kisebb méretben és így kereskedtek velük tovább. Amikor az első szőrtelen kutyát áttelepítették Mexikóból az Egyesült Államokba, az 1800-as évekbe, akkor még ezeket a példányokat mexikói kutyának hívták. A meztelen kutyák temperamentuma és megjelenése elvált egymástól, attól függően, hogy a világban hol éltek és fejlődtek tovább. A XVIII. század második felében Kínában a meztelenek gyakorlatilag eltűntek.
Ennek oka, az volt, hogy előszeretettel fogyasztották ezeket a fajtájú kutyákat. A fajta későbbi történetének korszaka más kontinenseken játszódott – Amerikában és Nagy-Britanniában.
Az Újvilágban az 1800-as évek végén jelentek meg a kínai meztelen kutyák kiállításokon. Különösen egy fiatal New York-i újságírónő, Ida Garrett kezdett el érdeklődni irántuk. Hamarosan elkötelezett hívévé vált a fajtának, és hatvan éven keresztül rendületlen lelkesedéssel tenyésztett, kiállított és publikált. Sokat utazott világszerte és több meztelen kutyát is importált. Az 1920-as évektől a floridai Debra Woods nevű hölggyel közösen dolgoztak és népszerűsítették a fajtát, külön nyilvántartást hoztak létre, mely Woods 1969-es halála után az 1979-ben alapult Amerikai Meztelen kutya Klub regiszterévé vált. Bár ilyen hosszú múltra tekint vissza a kínai meztelen kutya az Egyesült Államokban, csupán 1991-től vált teljes jogúvá.1994-től magazin indul “The Chinese Crested Review” (Kínai meztelen Szemle) címmel. A fajta nagy fejlődésen ment át és mostanáig a legkedveltebb 50 kutya-fajta közé tartozik az USA-ban.A kínai meztelen kutyák tenyésztése fejlődésének
 másik központja Nagy-Brittania, a 18. század óta. Az első egyed 1881-ben a Maidstoni kutyakiállításon volt felvezetve. A mezteleneket kuriózumnak tekintették, és például a londoni állatkertben mutogatták. Valójában mintegy 60 éve kerültek tenyésztésre, miután Angliába importáltak sok egyedet Wood asszony farmjáról. Ekkor ismeretlen volt a púderpamacs. Angliában végig folyt a kínai meztelen tenyésztése, mégpedig viharos győzelemmel. 1969-ben alapították a Chinese Crested Dog Club-ot, és kidolgozták a fajtastandard-et, mely természetesen nem tartalmazott ismereteket a szőrös egyedekről. Csak 1984-ben lettek elismerve, mint egyenlő variánsai a fajtának, ezen a kiállításon jogosultsággal kaptak elismerést. A kínai meztelen kutyák klubjának első önálló kiállítása Angliában 1984. szeptember 26-án volt Shipley-ben. Gyakorlatilag minden európai országnak manapság tenyésztői klubja van, mely a meztelenek tenyésztését műveli. Manapság a fajta jellegzetessége minden fronton átmegy, eddig nem látott fejlődési fázisban. Még 10 évvel ezelőtt a kínai meztelen kutyákat az ember fél kezén megszámlálhatta volna. Manapság a kiállításokon saját társaságuk van. Cél lett az elegánsan kinéző kutya, gyönyörű modellált fejjel, sötét pigmentált szemekkel és orral, nagy álló füllel.


 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz