Genetics - Genetika - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - Fundoklia-völgyi Kaszanics 2x Aranykoszorús Kínai Meztelen Kutya Kennel

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Genetics - Genetika

CCD fajtáról
A Kínai Meztelen Kutya
Genetika

Minden információ ezen az oldalon www.kaszanicskennel.hu-n
(cikkek, képek, videók stb..)
Fundoklia-völgyi Kaszanics Kennel szellemi tulajdona.
Másolni , terjeszteni szigorúan tilos !

A Kínai Meztelen Kutya két szőrváltozatban létezik – szőrtelenben (Hairless) és szőrösben (Powder Puff).
A szőrtelen változat fején bóbita található, mely a nyakon lefelé továbbnyúlik, lábaikat „zoknik fedik, és a farkukat is szőr borítja. Testük további része,
ahogy a nevük is utal rá, szőrtelen.

Szőrtelen kutyának is napjainkban 3 típusát különböztetjük meg :

True hairless (THL) – nagyon meztelen
Medium Hairless (MHL) -közepesen meztelen
Hairy Hairless (HHL) – nagyon szőrös meztelen
Powder Puff azaz a Púder Pamacs

A két változat egyszerre születhet egy almon belül, ugyanaz a standard vonatkozik mindkét típusra.
A kopaszság genetikai öröklésmenete:

A kínai meztelen kutya esetében a kopaszságot örökítő gén dominánsan öröklődik (H), míg a szőrösséget okozó gén recesszíven 
 

(h). Tehát egy kopasz és egy púder genotípusa a következő:
Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért nincs meztelen kutya dupla meztelenséget okozó (HH) génpárral. Ez a forma két true hairless párosítása esetén áll fenn (pont ezért nem párosítanak két thl kutyát), és a dupla gén minden esetben letális (halálos), az ilyen genotípussal rendelkező kölykök gyakran az anyaméhben felszívódnak, vagy nem sokkal születés után elpusztulnak.

Lehetséges párosítások:
 
 
 
 
A fenti párosítások közül az első klasszikusnak mondható (true hairless×púder párosítás),az esetek nagy részében jó eséllyel születik az alomban 50%-ban true és medium hairess kiskutya.
A második párosítás a true hairless kutya párosítását mutatja be true hairlessel kutyával, ebben az esetben jó eséllyel 25%-os letalitás mutatkozik.
Szőrösebb meztelenek párosítása esetében ennek veszélye kevésbé áll fenn, sőt két hairy-hairless párosításból várhatóan sok hairy-hairless és púder kiskutya születik.
Az utolsó párosítás esetében – mivel a púderek nem horozzák kopaszság génjét – csak púder kutyák születnek. Két púder párosítása a vonalban mindig a jobb fogazat és szőrminőség elérése érdekében történik.
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz