Hairless Grooming - Meztelen szőrtelenítése - WEBSITE X5 UNREGISTERED VERSION - Fundoklia-völgyi Kaszanics 2x Aranykoszorús Kínai Meztelen Kutya Kennel

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Hairless Grooming - Meztelen szőrtelenítése

CCD fajtáról

Kínai meztelen kutyák szőrtelenítése

Minden információ ezen az oldalon www.kaszanicskennel.hu-n
(cikkek, képek, videók stb..)
Fundoklia-völgyi Kaszanics Kennel szellemi tulajdona.
Másolni , terjeszteni szigorúan tilos !

KOPASZ/Meztelen 

változat


A kínai meztelen (bóbitás) kutyáknak a meztelen (hairless) változata a hiedelmekkel ellentétben nem teljes szőrtelen. A legmeztelenebb meztelen kutya testén is vannak pihék vagy a testen néhol megtalálható szőrzet. Például a meztelen és púder változatnál is mindig nyírjuk az arc teljes részét , függetlenül mennyire meztelen a meztelen kutya. Ha,nem nyírnák az arcról a szőrt,a meztelen kutyának kis szakálla nőne..mint pl. a Havanese kutyáknak.
A standardban csak kopasz és púder pamacs változatról beszélünk, de ez az idő haladásával és a tenyésztők nem teljesen áldásos munkájának következményeként
megjelentek az egyre szőrösebb egyedek is.
Így most már megkülönböztetünk true hairless, medium hairless és hairy hairless változatot is.
Ezeket az eltéréseket és jellemzőket leíróm és megtekinthetők a " hairless - kopasz " oldalon.

Tehát a szőrtelenítés.....

A meztelen kutya szőrtelenítése többféle képen lehetséges.

1. borotválás mechanikusan és elektromosan
2. epilálás
3. hideg és meleg gyantázása
4. szőrtelenítő krémezéssel
---------------------------------------------------------------------
1. Borotválás mechanikusan és elektromosan

A.,
A szőrtelenítés egyik talán legegyszerűbb módja a mechanikai borotválás. Ami előnye, hogy fájdalom mentes,viszonylag olcsó és gyors.
Viszont hátránya ,hogy pár órán belül kiütközik a borosta, könnyen megvághatjuk a kutya bőrét . A borotva csupán a szőr végét vágja le, hegyesre formálva szőrszálak végét.
Ezek a hegyes végződések rögtön a bőr felszínén helyezkednek el. Így amint a szőrszál növésnek indul (órák múltán), ez a hegyes vég előkerül.

Első lépésben mindenképpen célszerű a kutyát megnyírni (ha 0,5 cm hosszabba szőr) ,megfürdetni előtte, hogy a felesleges szennyeződéseket lemossuk és a
fertőzés kockázatát csökkentsük. Ez által a bőr és szőr megpuhul, és ez megkönyiti a munkákat.
Második lépésben a szőrt amit meghagyunk (sörény ,lábakon a kis csizma ) érdemes felcsatolni ,lekötni .Ez után felhordjuk a jó minőségű (pl. Gillette ) borotva gélt
a borotválandó területre és kis körkörös mozulatokkal jól bemasszíruzzuk a bőrbe. Jó minőségű borotva gél használatakor nem szükséges várni, rögtön elkezdhetjük a borotválást.
Meleg,de nem forró vizet készítsünk oda egy tálba , hogy minden húzás után ki tudjuk a borotvából mosni a benne maradt szőrt.
Harmadik lépés a borotválás kezdése. A bőrt mindig feszítsük ki ujjainkkal, a hátgerinc mentén húzzuk félre a bőrt.
A borotvát mindig szőr iránnyal folytatólagosan húzzuk, sosem ellentétesen.
Hogy, milyen is a jó borotva?? Sok félét kipróbáltam,de nekem a legegyszerűbb egypengés változat jött be.
Minél több a penge,annál jobban benne marad a szőr a pengék között.
Ha, készen vagyunk a borotválással, utána meleg folyó vízzel öblítsük le a kutyát és balzsamozzuk a szőrét.Majd jöhet a szárítás.
B.,

Az elektromos borotválást mindig száraz, de tiszta bőrű kutyán csináljuk. Általában kis borosta eltüntetésére javasolt.Naponta használható módszer.
A kutya bőrét az elektromos borotváláshoz fokozatosan hozzá kell szoktatni. Hátránya, hogy eleinte könnyen begyulladhatnak a szőrtüszők ,ebben az esetben várni kell még a gyulladás megszűnik. A szőr erőteljesebb lesz idővel és növekedés gyorsabb lesz. Ez a fajta szőrtelenítés inkább a true hairless-nél ajánlott.

Több féle elektromos borotva létezik . Körkéses vagy rezgőkéses .Én a több fejes és mozgatható körkésest kedvelem.Ezekből is a drágább változat a jobb.

2. Epilálás

Nem a legkedveltebb és nem a legelterjedtebb szőrtelenítési eljárás.
Az epiláló gép, egy gyorsan forgó csipesz segítségével szedi ki a szőrszálakat. Előnye,hogy a szőr ritkul és a bőr lágy ,selymes lesz és a szőr lassan nő vissza.Így tartós hatást érhetünk el.Hátránya,hogy az egyik legfájdalmasabb eljárás a kutya számára. A szőrtüszök könnyen begyulladhatnak ,és a szőr benőhet a bőr alá. Ha,valaki ezt a módszert választja, célszerű már kicsi korban elkezdeni, hogy a kutya megszokhassa.
Az epilálást szintén tiszta száraz bőrőn végezzük, és utána fertőtlenítsük a kutya bőrét.
3. Hideg és meleg gyantázás

A gyantázás előnye, hogy akár 4 héten át selymes sima marad a kutya bőre. Ráadásul amikor a szőr visszanő, ritkább és puhább lesz, kevésbé borostás,
mint a borotva használatát követően.Hatása akár 4 hétig is tarthat.

A.,
A gyantázás előtt mindig érdemes egy alapos radírozást végezni, így eltüntetjük az elhalt hámsejteket a szőrteleníteni kívánt testfelületről.
A hideggyanta csíkokat mindig hajszárítóval vagy a kezünk melegével kell felmelegíteni, majd óvatosan szét kell húzni a lapokat, és rásimítani a kívánt bőrfelületre.
A hideggyanta leginkább a hónalj és a lágy részek szőrtelenítésére alkalmas, mivel így nem égetjük meg az adott bőrfelületet.

A csíkokat mindig a szőr növekedésével megfelelő irányba ragasszuk fel, majd a szőr növekedésével ellentétes irányba rántsuk le egy határozott gyors mozdulattal.
Ha elsőre nem sikerül minden szőrszálat eltávolítani, ismételjük meg a műveletet. A gyantázás után kenjük be a bőrfelületet speciális bőrnyugtató krémmel.B.,

A meleg gyantát szinte ugyanúgy kell használni, mint a hideggyantát, ám itt a gyantamassza és a csíkok külön vannak csomagolva.
Fontos, hogy a gyanta a 4 milliméter alatti szőrök eltávolítására nem alkalmasak, főképp, ha előzőleg borotválva volt a felület.
A patron tartalmát forró vízben, vagy mikrohullámú sütőben kell felmelegíteni, de a használat előtt okvetlenül olvassuk el a termék használati útmutatóját.
Ez azért is fontos mert, ha a patront túlmelegítjük komoly égési sérüléseket is okozhatunk, de akár fel is robbanhat a patron, így jobb, ha maradunk a meleg vizes eljárásnál, vagy vásároljunk erre a célra kialakított gyantamelegítő készüléket.
A felmelegített patront csak akkor kezdjük el használni, ha legalább a patron fele már felolvadt.
A hőmérsékletet úgy tudjuk ellenőrizni, ha a patront óvatosan a kezünkhöz érintjük, így megnézhetjük, hogy nem lett-e túl meleg, vagy esetleg túl hideg maradt a hőmérséklete.
Ezután egyenletes csíkban vigyük fel a gyantát a kívánt bőrfelületre, majd az adott termékre vonatkozó használati útmutató alapján távolítsuk azt el.
A legújabb fajta krémgyanták,cukorgyanták jóval drágábbak, de kevésbé fájdalmas a kutyának, mert a bőrre nem ragadnak rá.
Spatulával hordhatók fel ,vagy kézzel is letéphetőek a csíkok.4. Szőrtelenítő krémezés

A szőrtelenítő krém szintén a gyors és viszonylag olcsó ideiglenes szőrtelenítő eljárások közé tartozik. Az eljárás nem fájdalmas és nem költséges.
A krémek, krém-spray-k, habok : A hidratáló összetevőknek és működési mechanizmusának köszönhetően hatása tartósabb simább és puhább bőrt eredményez,
mint a borotválkozás, és a szőr kevésbé borostásan nő vissza, mint a borotva használatát követően.A szőrtelenítő krém kémiailag bontja le a szőrszálakat.
A szőrtelenítő krémes eljárás a szőr gyökeréig nem hatol le, csupán a bőr feletti részt távolítja el, így hatása csupán 2-3 napig tart.Fontos, hogy szőrtelenítés után közvetlen a kutya nem mehet napra. Fennáll a kockázata,hogy a nem megfelelő használat során
pl.(túl sokáig an a kutya bőrén) kémiai égés jön létre. Ill. bőrirritáció jön létre. 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz